Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

DE JAPANSE TUIN

Een korte introductie

De oorsprong van de Japanse tuinen gaat vele eeuwen terug. Meer dan 1000 jaar geleden begon de ontwikkeling ervan met het afbakenen of versieren van bijzondere plekken en objecten in de natuur, zoals een grote rots, een waterval of een open plek in het bos.

In de eeuwen daarna werd de traditie ondermeer beïnvloed door het Japanse landschap, met haar vele groene eilanden, rivieren en bergen, die soms werden nagebootst in een miniatuur- of geminimaliseerde voorstelling. De natuur en vooral het gevoel daarbij ('fuzei') zijn een andere belangrijke invloed op het tuinontwerp. Dit gevoel komt voort uit een nog oudere Japanse traditie waarbij een leven in harmonie met de natuur een belangrijke rol speelt.

In de Japanse kunst werden geïdealiseerde voorstellingen van de natuur op papieren rollen geschilderd en deze dienden later zelf weer als inspiratiebron voor tuinontwerpers.

Men weet de Japanse tuinen vaak te waarderen om de eenvoud en rustige uitstraling die ervan uit gaat. Die is niet toevallig, omdat de tuinen vaak een uitbeelding zijn van die taferelen uit de natuur, die een rustgevende invloed hebben op de bezoeker. Belangrijk is het gebruik van dieptewerking, het vermijden van parallelle lijnen en symmetrie, het principe van 'less-is-more' en de toepassing van wintergroene beplanting. Bloeiende planten en bomen moeten niet overheersen, maar enkel als accent dienen en bij voorkeur bloeiend op verschillende momenten in de seizoenen.

In Japanse tuinen staan bomen/beplanting, rotsen en water centraal, het laatste soms door grind voorgesteld. Zij staan daarmee in verbinding met heilige plaatsen die al vanaf de prehistorie in Japan, maar ook over de gehele wereld, ontstonden daar waar deze drie elementen samen in de natuur gevonden werden:

BOMEN/BEPLANTING: als symbool van de cyclus van het leven
WATER: als symbool van vruchtbaarheid en reiniging
ROTSEN: als symbool van duurzaamheid en onverstoorbaarheid

Het zijn deze symbolische waarden die mij hebben geïnspireerd in het creëren van mijn ontwerpen.

Japanse tuinen staan vaak voor eenvoud en sereniteit, eigenschappen die mensen over de gehele wereld aanspreken en die ook in Nederland een grote groep liefhebbers kent.