HET WATERBEKKEN

In de Japanse theeceremonie neemt het waterbekken een belangrijke plaats in. Deze meer dan 1000 jaar oude traditie ontstond geleidelijk aan na de ontdekking van de genezende werking van thee en groeide in de loop van de eeuwen uit tot een bijzondere ontmoeting tussen een gastheer en diens gasten, vol met ceremoniƫle rituelen en symbolische handelingen. De traditie wordt nog steeds in ere gehouden.

Het theedrinken vindt vaak plaats in een eenvoudige hut in de tuin van de gastheer. Het stapstenen pad ernaar toe met mooie uitzichtpunten op de tuin moet de gasten helpen de dagelijkse beslommeringen achter zich te laten. Voordat de gast de hut betreedt stopt men bij het waterbekken. Met het water hierin wast men de handen en de mond, de uiterlijke en innerlijke reiniging. Het gebruik geldt voor arm en rijk, in dit nederige gebaar is men elkaars gelijke. Pas daarna kan de ceremonie plaatsvinden.

Alles in deze ceremonie draait om eenvoud en aandacht. Het gaat niet om uiterlijk vertoon of vergaarde rijkdom. Het gaat om het hart, het goede en het innerlijke.

Uiteindelijk zal dat als herinnering voor de ander als de grootste levende erfenis achterblijven.

Ik zal dan ook bij ieder bezoek aan jouw rustplaats het waterbekken weer vullen. Leg een bloem in het water. Mijn herinneringen aan jou zullen nooit opdrogen.