KENNISMAKING

Peter van Lune (1963) | Japans grafontwerper

Het eerste moment dat ik een Japanse tuin bezocht in 1994 heeft mij nooit meer losgelaten. "Wat mooi!", riep ik, "wat voor soort tuin ís dit?". Voor het eerst voelde ik mij thuis in een tuin, die voor mij overkwam als een perfecte weergave en uitdrukking van de natuur, zoals ik die beleefde. De eenvoud en de rust die ervan uitging raakte mij diep.
Nadat ik mijn eigen tuin had getransformeerd naar een Japanse vijvertuin ontstond in 2000 de wens om zelf tuinen te ontwerpen. Ik begon cursussen te volgen en ik ben enkele jaren als hovenier aan de slag gegaan.

Alle plannen, inspanningen en ideeën vielen op zijn plaats toen ik in 2008 op het idee kwam om graftuinen te ontwerpen, gebaseerd op de Japanse tuin. Ik werd daarbij gestimuleerd door de vele symbolieken die in de Japanse tuinen terug te vinden zijn, die naadloos aansluiten bij leven en sterven, bij afscheid nemen en gedenken.

Mijn voorliefde gaat uit naar het werken met onbewerkte rotsen die, in de loop van duizenden jaren of meer, hun vorm en karakter hebben gekregen door de uitwerking van natuurlijke krachten als erosie, weer en wind. De steenhouwerhand van de Natuur heeft ons daarmee de vorm gegeven die precies kan aansluiten bij onze gemoedstoestand.

Misschien ligt mijn gevoel voor rotsen al verborgen in mijn naam: Peter is afgeleid van het Griekse "Petros" dat rots betekent...