ONTWERPEN

Klik op de bovenstaande Romeinse cijfers om alle ontwerpen voor een Japanse graftuin te bekijken

Deze cijfers verwijzen naar de 7 thema's die ik heb gekozen die ontleend zijn aan karakteristieke elementen uit diverse soorten Japanse tuinen:

I - aan de vijverrand
II - het berglandschap
III - het stapstenen pad
IV - het waterbekken
V - de eilanden in de zee
VI - aan de rivier
VII - in de droge tuin
VIII - Hunebed

In deze ontwerpen geef ik aan de eeuwenoude Japanse tuintraditie een nieuwe invulling in de vorm van een grafmonument, uniek in Nederland.

Men zegt wel dat een Japanse tuin niet moet worden bekeken, maar moet worden ervaren, gevoeld. Alle elementen waar zij uit bestaat zijn dan ook bedoeld om een gunstige werking te hebben op deze ervaring.
Mijn hartenwens is om een plek te creƫren die ten dienste staat aan uw ervaring als nabestaande. Voor een bezoek aan de rustplaats van uw overleden geliefde, om te herinneren en te herdenken. Een meditatief moment in stilte.

Ik streef naar een vormgeving die aansluit bij hoe uw geliefde herinnerd wil worden of hoe u zich haar of hem wilt herinneren. Inspirerend in het uitbeelden van dit natuurlijke tafereel voor mij is de gedachte dat wij een overledene teruggeven aan de Natuur, de Oorsprong.

Mijn ontwerpen en (rots)composities zijn ontstaan na het langdurig bestuderen van vele Japanse tuinen en door te onderzoeken wat de ontwerpers door de eeuwen heen uit wilden beelden. Nu geef ik hier een eigen(tijdse) interpretatie en vormgeving aan. Een rotscompositie moet voor mij de uitstraling hebben dat deze op natuurlijke, schijnbaar toevallige wijze, tot stand is gekomen.

Ik werk zeer graag met landschappen in miniatuurvorm, die bedoeld zijn om een glimp van de inspirerende uitwerking van het originele landschap uit te dragen: een rivieroever, een kloof waar een rivier doorheen stroomt of een eilandengroep in de verte. Dit zijn landschapselementen die een diepe indruk kunnen maken, een universele (h)erkenning in zich dragen en met een eeuwigdurende onvergankelijkheid die boven iedere vorm van religie uitstijgt.

In mijn ontwerpen waar ik gebruik maak van onbewerkte natuurstenen zijn deze exclusief, er bestaat er dus maar één van. Ik maak gebruik van verschillende steensoorten, allen afzonderlijk en zorgvuldig uitgekozen.

Naast de hier getoonde ontwerpen heb ik nog diverse andere in voorbereiding. Ook zullen er nog meer foto's van de ontwerpen toegevoegd worden.